Tête à Tête

En pjäs i två akter om relationer, sanning & lögn, livsmål, erotisk lust och kärlekslängtan

av Carl Johan Rehbinder

Handling:

På ytan är detta ett relationsdrama som involverar två kärlekspar, varav kvinnorna i de respektive paren har en tidigare gemensam historia, med kärlek, sex, äventyr, utmaningar, samt en och annan överdrift. Sanning och lögn vävs samman till en märklig, bubblande gryta där först allt verkar möjligt, men som sedan leder till ett dramatiskt uppbrott, orsakat av avslöjandet av en oförlåtlig lögn, som i sin tur är orsakad av en orealistisk livslögn.

Det finns inga hjältar eller bovar i denna berättelse, ingen protagonist eller antagonist. Bara människor, som alla kämpar sin egen kamp för att hitta sin lycka, nå sina mål. Ibland leder det till goda ting, ibland till katastrof, ibland till ingenting särskilt. Ingen vet egentligen till 100% vad som händer i en annan människa, och för det mesta inte ens inom en själv.

”Fan va du va bitsk då.”
”Jag kanske har anledning till det? Jag tycker att vi gör såhär. Vi äter middag, och så gör vi så gott vi kan i att göra det här till en jättetrevlig kväll, och inte ett slagfält. Klarar vi det?”
– Louise och Isabelle, i Tête à Tête –

Scenario:

Magnus och Isabelle är på en intensiv kärlekssemester, och hyr ett rum på ett pensionat i Agay, på franska rivieran.

Under en promenad till butiken träffar Isabelle Louise, tidigare flickvän, sambo och ”partner in crime”, tillsammans med hennes unge franske pojkvän Frederic. Isabelle bjuder hem Louise och Frederic till det pensionatsrum de bor i för tillfället, och de äter middag tillsammans alla fyra. Trots språkförbistringar lyckas de till att börja med ha en trevlig kväll.

Magnus får dock veta en hel del ganska radikala saker om Isabelle som han inte hade en aning om, vilket leder till en hel del ifrågasättanden. Vad är sant, vad är lögn? Han inser att det inte var det som avslöjades som gjorde honom tveksam, utan snarare  just det att hon inte berättat. Vad vill Isabelle egentligen, vad döljer hon, och varför – och vad vill Magnus egentligen?

Inspirerade av vinet, och konkurrensen väninnorna emellan – som ibland blir mycket tydlig – provocerar Isabelle fram en situation med Louise, där de båda leker och spelar erotiskt spel med varandra, med kyssar och hångel. Louise för att hon gillar att leka och dominera, och för att spela ut de övriga mot varandra, bara för att få se vad som händer, och Isabelle för att få tillbaka Magnus uppmärksamhet från den konkurrerande Louise.

Detta gör den mer konservative Frederic mycket upprörd. Han vill först få med sig Louise därifrån, men hon vägrar, och ignorerar honom, vilket leder till att Frederic går därifrån i vredesmod.

Ett mycket tillfälligt, och märkligt slags ménage-à-trois uppstår, mellan Magnus, Isabelle och Louise. Det hela börjar lekfullt och lättsamt, men vid ett tillfälle då Isabelle varit ute för att göra ett ärende kommer hon hem och ser Magnus och Louise i säng med varandra. Då bryter hennes svartsjuka ut. Och värre än så, en känsla av spruckna drömmar och illusioner. Det blir en konfrontation som först inte leder någonstans, men som slutligen framtvingar en uppgörelse, och en grav lögn – som avslöjas.

Magnus kan inte acceptera Isabelles lögner och brutna löften, och inser tydligt att han och Isabelle har alltför olika livsmål, så han packar sina väskor, och tillsammans med Louise lämnar han rummet, och därmed även Isabelle. Isabelle blir ensam kvar i röran, och försöker trösta sig med vin.

Det knackar på dörren, och Isabelle öppnar. In kommer Frederic, och frågar var Louise är. Frederic är just på väg att gå igen, då Isabelle frågar om inte Frederic vill stanna kvar och dela en flaska vin med henne. Han tvekar en stund, men kommer in och stänger dörren bakom sig.

”Knivar och intellekt ska vara skarpa. Att skära grönsaker med en slö kniv är bara irriterande och ansträngande – att skära med en vass kniv är däremot en ren njutning.”
– Magnus, i Tête à Tête –

Roller:

Isabelle
Magnus flickvän sedan knappt ett par år tillbaka. Har levt ett utsvävande och vilt liv med fester, sex och droger, framför allt tillsammans med sin tidigare flickvän och ”partner in crime” Louise, men vill numera bara ha kärlek, man, barn och hela ”Svensson-paketet”. Tycker om att göra sig fin, med smink, kläder, den rätta dieten. Älskar att laga mat, och att shoppa. Jobbar som ekonomichef på ett medelstort företag, där hon får vara ansvarstagande, ordningsam, snygg, välklädd och representativ. Bär på en lögn.
Ålder 30+

Magnus
Isabelles pojkvän. Älskar Isabelle, men är inte riktigt redo att binda upp sig med ”normalt” Svenssonliv ännu. Äventyrare – fallskärmsjägare, bergsklättrare, skidinstruktör, snowboardåkare – jobbar som dykare och dykinstruktör, och ör delägare i ett företag som säljer dykarutrustning. Gillar att köra bil fort. Är dock ingen ytlig muskelknutte. Tänker mycket och ofta klokt, om än ej särskilt akademiskt skolat.
Ålder 30+

Louise
Har haft en kärleksrelation med Isabelle – de var sambo under ett par år innan Isabelle träffade Magnus. Har gått på Handelshögskolan – där hon också träffade Isabelle. Studerar religionshistoria på universitet. Driftig och dominant kvinna som får som hon vill. Äventyrerska. Sanningssägare.
Ålder 30+

Frederic
Louises tillfällige pojkvän (”boytoy”) och ressällskap. Fransman. Talar enbart franska och dålig engelska. Föräldrarna äger en stor vingård strax söder om Paris. Något bortskämd, mycket traditionell och katolsk. Kör motorcykel. Ung.
Ålder 20+

Ladda ner hela manuset som Pdf:
tete_a_tete_manus_rev_2019.pdf »

”Så här har ni ert kärleksnäste, va? Åh du, vilken goding du har hittat – för att vara en kille, vill säga. Får man låna honom nån gång?”
– Louise, i Tête à Tête –