Muntligt berättande

Carl Johan Rehbinder – Berättaren
Calle berättar på FABULA 2005 Calle berättar på FABULA 2005
Jag har egentligen alltid varit en historieberättare.
Vad jag än gör, så innehåller det alltid ett berättande, en dramaturgi. Om jag formger en logotyp, ett visitkort eller en hemsida, om jag målar en tavla, skriver en novell, regisserar en teaterpjäs – eller rent muntligt berättande – så är det alltid en historia som skall berättas, ett budskap som skall förmedlas.
Något som dock alltid fascinerat mig är ursprunget till all teater, allt författande och all verbal konst – det muntliga berättandet.

Mitt professionella berättande började på allvar på Medeltidsveckan i Visby år 2000 och 2001, då jag var en av deltagarna i Hantverkslägret vid Östergravar. Jag var lägrets officiella sagoberättare, och berättade gamla nordiska myter och sägner för barn – och deras föräldrar.Detta har fortsatt i olika sammanhang, och i september 2003 var jag medverkande i, och medproducent av NORDMYTFESTIVALEN – en Nordisk Mytologifestival i Stockholm, på Folkkulturcentrum, Skeppsholmen.

Detta ledde i sin tur till att jag blev engagerad i FABULA STORYTELLING FESTIVAL, en internationell berättarfestival i Stockholm – både som webdesigner och grafisk formgivare, men också som berättare, med flera berättarpass, på Kulturhuset, Berättarbåten samt Musikmuséet.
Jag har hittills varit med alla år; 2004, 2005 2006 & 2008.

2004, 2005 och 2006 har jag också deltagit i Berättartorget, ett arrangemang av Berättarnätet Öst, på Brända tomten i Gamla Stan. Jag har då varvat gamla burleska och komiska historier ur nordisk och indisk mytologi med folksagor.
Calle berättar på Berättarnas Torg 2004

Calle berättar på Vikingaveckan 2004 Jag deltog även som en av två berättare på Vikingaveckan på Adelsö sommaren 2004, där vi förstås också berättade gamla nordiska sagor.
En del andra mindre evenemang har det också blivit på vägen, som t.ex. berättarbesök i skolor, samt en berättarworkshop på en gymnasieskola. Jag är medlem i Berättarnätet Öst, är alltjämt engagerad i både FABULA STORYTELLING FESTIVAL och har under det första året även varit engagerad i Berättarnätet Sverige (bl.a. som webmaster), och har därtill flera roliga berättaruppdrag framför mig, som jag kan berätta om här på sidan när jag har mer att berätta om… :-)
Calle & Stefan Kayat på FABULA 2006
Samtliga foton: Jennie Rehbinder
Anlita mig som berättare!
Till ditt museum eller din skola, din konferens, festival, gatufest, bröllop eller andra evenemang.
Huvudfåran är den nordiska mytologiens värld, men jag berättar även andra historier – både folklore och myter, från bl.a. Indien. Och jag kan naturligtvis lära mig nya berättelser vid behov-
Några exempel på historier jag berättar:

  • Trymskvida – Tors hammare stulen
  • Tor och Loke prövar sina krafter hos Fjalar i underjorden
  • Tors fiskafänge
  • Odin lurar Suttung – hur skaldemjödet kom till människornas värld
  • Hur Ganesha fick sitt elefanthuvud
  • Lille Madhu, hans mor och vismannen

Kontakta mig:
Carl Johan Rehbinder
Tel: 08-649 41 49
Mobil: 070-79 76 333
e-post: calle@rehbinder.se

linje